Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Pálinka vásárlás egyszerűen = online Pálinka vásárlás egyszerűen = online

Pálinkák pálinkaházak szerint

A minőségi pálinka népszerűségének jelentős megnövekedésével a pálinkaházak száma is - a pálinkakedvelők nagy örömére - jelentősen bővült. Mostanra elmondhatjuk, hogy az ország pálinka lefedettsége figyelemreméltó, legyen az egy mostanában bemutatkozott kisebb manufaktúra, vagy egy nagy múltú pálinkafőzde.

A teljesség igénye nélkül webáruházunkban jelenleg 26 pálinkaház termékeit kínáljuk szerte az országból: Hegykőtől-Tarpáig, Szártól-Gyuláig.

Tekintse meg kínálatunkat, vásároljon minőségi pálinkát webáruházunkból sorban állás nélkül, egyszerűen = online.

Pálinka régen és most

A XVII. századból már vannak írásos feljegyzések a pálinkáról. Leginkább törkölyből és szilvából készült (szilvórium), de egyéb gyümölcsökből is állítottak elő, igaz, kisebb mennyiségben. Ebben az időben még nem volt annyira elterjedve, mint például a bor vagy a sör. Valamint az elkészítés módja is jóval eltért a mai módszertől.

A XIX. században erősödött meg a pálinka iránti kereslet, leginkább persze a szilva és törkölypálinka, de egyéb gyümölcsök is megjelentek.

A XX. század első felében a barackból készült pálinkának is egyre nagyobb jelentősége lett. Az 1919-es évben volt az egyetlen olyan időszak Magyarországon, amikor szesztilalom volt. Mindössze 4 hónapig tartott, március végétől júliusig. A második világháborút követően a szeszfőzdéket államosították, azaz állami kézbe kerültek. Az 50-es évek elején bevezették a feles főzést, ami azt jelentette, hogy a termelő a kifőzött pálinka felét kapta meg, a másik fele az államé lett. Ez az időszak egészen 1970-ig tartott, ekkor szüntették be. Ezt követően az adót már pénzben szedték be. 1982-ben az állam megszüntette a monopóliumot és immáron magánszemély is főzhetett pálinkát. Mondhatjuk úgy is, hogy innentől kezdve egy új korszak kezdődött a pálinkafőzés terén. Kezdetben a szakemberek hiánya, a technikai háttér és a megfelelő minőségű alapanyagok nélkülözése miatt szinte lehetetlen volt kiváló minőségű pálinkát készíteni. Szerencsére azonban lassan megváltoztak a dolgok: a pálinkafőzdék fejlődtek, technológiai változtatások is történtek, valamint a minőséget helyezték előtérbe.

2004 óta a pálinka hungarikum. Ugyanis az Európai Unió elfogadta, hogy a pálinka megnevezést - négy ausztriai tartományon kívül – kizárólag Magyarország használhatja. 2008-ban pedig törvényben szabályozták, hogy   pálinkának illetve törkölypálinkának csak azok a gyümölcs és törkölypárlatok nevezhetőek, amelyeket meghatározott eljárással Magyarországon állítanak elő, és amelyeknek az alapanyaga is Magyarországon termett, valamint cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végzik.

Az elmúlt 10-20-30 évben számos manufaktúra megjelent (és persze ne felejtsük el a nagyobb múlttal rendelkezőeket sem, akik töretlenül jelen vannak), akiknek rengeteget köszönhetünk. Mivel kitartásuknak, hozzáértésüknek és lelkesedésüknek köszönhetően a pálinka végre eljutott oda, ahol lennie kell.

Itthon évről-évre számos versenyt és fesztivált rendeznek a minőségi pálinka népszerűsítésére, a pálinkát kedvelők legnagyobb örömére, valamint külföldi párlatversenyeken is megmérettetik magukat a különböző kereskedelmi főzdék. Az egyik legnagyobb ilyen megmérettetés Magyarországon az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amelyet 2020-ban már 7. alkalommal rendezett meg önálló szervezésben a Pálinka Nemzeti Tanács. Nem kevesebb, mint 400 mintát neveztek erre az eseményre, ez is mutatja népszerűségét. Igazi megtiszteltetés, hogy a verseny győztesét, azaz a „Magyarország legjobb pálinkája” címmel díjazott terméket elhelyezik a Mezőgazdasági Múzeumban.