Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Pálinka vásárlás egyszerűen = online Pálinka vásárlás egyszerűen = online

Pálinkák gyümölcsök szerint

A szilvából készült pálinkát már a XVII. században megemlítették írásos feljegyzések, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Legalább annyira közkedvelt fajta a barack, mely pálinkáról a legenda szerint Edward walesi herceg a következőt mondta: „Szódával jobb, mint a whisky, teába jobb, mint a rum.”

Természetesen mindkét gyümölcsből kiváló pálinkát lehet készíteni, viszont Magyarországon még számos olyan gyümölcs terem, amikből szintén készülnek ízletes pálinkák.

Webshopunkban jelenleg 22 féle gyümölcspálinka kategória található, hogy mindenki megtalálja a maga számára a legmegfelelőbbet.

Kezdetben nem feltétlen csak gyümölcsből készültek párlatok, hanem gabonából, burgonyából, borból és törkölyből is. A pálinka szó a XVII. századtól kezdve jelen van Magyarországon, valamint ekkor már közkedvelt párlat volt a szilvórium, azaz a szilvapálinka. Egyéb gyümölcsökből is készítettek, de csak kisebb mennyiségben.

A XIX. században a törkölypálinka is rendkívül népszerű volt a szilva mellett, de a valódi „győztes” a burgonyából készült párlat volt az alacsony árával. Ezekben az időkben vezették be a szeszadót, valamint a göcseji körtepálinka is jelen volt már.

A XX. század első felében még mindig a törköly és a szilva volt a legelterjedtebb pálinka, őket kisebb mennyiségben az eperpálinka követte. A harmincas években jelent meg a barackpálinka, és viszonylag rövid időn belül már nagyobb mennyiségben állították elő. Más gyümölcsökből továbbra is csak kisebb mennyiségben készítettek.

Az ezt követő időszak nem kedvezett a pálinkának: a második világháborút követően államosították a szeszfőzdéket, majd bevezették a feles főzést is.

1982-ben végül az állam megszüntette a monopóliumot és innentől kezdve magánszemély is főzhetett pálinkát. Kezdetben a szakemberek, a technológiai háttér és a minőségi alapanyagok hiánya miatt szinte lehetetlen volt kiváló minőségű pálinkát készíteni. Azonban idővel minden megváltozott. Szerencsére mostanra eljutottunk oda, hogy a minőségi pálinka bárki számára elérhető. Minőségi alapanyagokból, a legmodernebb technológiákkal, a pálinkafőző mesterek igazi remekműveket készítenek. Legyen az kisüsti, vagy egylépcsős technológia, ágyas vagy éppen érlelt pálinka, mindenki megtalálhatja számára a legmegfelelőbbet.

Eredetvédett pálinkáról pedig akkor beszélünk, ha kizárólag egy adott földrajzi területen és meghatározott gyümölcsfajták felhasználásával készítik. Valamint az adott területen valósul meg a teljes folyamat, azaz a termesztés, cefrézés, lepárlás, érlelés, ágyazás, pihentetés és palackozás.

A gyümölcsök terén is óriási változások történtek. Korábban ugye a törköly és a szilva, majd később a barackpálinka vált ismerté, de egy ideje azonban számtalan egyéb gyümölcsből is készítenek ízletes pálinkákat. A birspálinka például, ami egy fantasztikus ízű ital, vagy éppen a málna, ami igazán különleges. Hagyományosabb ízek, de korántsem hagyhatjuk ki a körtepálinkát, vagy a meggypálinkát. Nem célom felsorolni az összes létező gyümölcsfajtát, melyből pálinkát készítenek, de tény, hogy rengeteg közkedvelt ízben elérhetőek.

Léteznek még házasított vagy más néven blendelt pálinkák is. Ez esetben arról beszélünk, hogy egynél több féle pálinkát használnak fel az ital megalkotásához. Ezek a típusú pálinkák fajta azonos gyümölcsökből és különböző fajtákból is készülhetnek. Egyre több a kísérletező kedvű pálinkaház, akik kreativitásukkal újabb és újabb ízeket varázsolnak asztalunkra. Webáruházunkban is számos ilyen termék elérhető. Van közöttük olyan például, amely 2015-ben a legjobb pálinka címet nyerte el az éves Országos Pálinka-és Törkölypálinka Versenyen. Ő nem más, mint az 1 Csepp Pálinkaház Zenit szőlő - kései meggy pálinkája. Egy másik hasonlóan különleges házasítás a Zimek Pálinka Manufaktúra édes 3as pálinkája (cigánymeggy, feketeribizli és málna házasításából készült), ami a megjelenés évében Champion díjat kapott, azaz megnyerte a vegyes pálinka kategóriát 2019-ben.

A pálinka hungarikum és 2008-tól már törvény is szabályozza: pálinkának nevezhetjük az olyan gyümölcspárlatokat, amelyek Magyarországon termett gyümölcsből készülnek, valamint a cefrézést, lepárlást, érlelést és palackozást is Magyarországon végzik. Magyarország kivételével még négy osztrák tartomány használhatja a pálinka elnevezést.