Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Pálinka vásárlás egyszerűen = online Pálinka vásárlás egyszerűen = online

Eredetvédett pálinka

Eredetvédett pálinkának azokat a pálinkákat nevezzük, melyeket kizárólag egy adott földrajzi területen és meghatározott gyümölcsfajták felhasználásával készítenek. Valamint az adott területen valósul meg a teljes folyamat: a termesztés, cefrézés, lepárlás, érlelés, ágyazás, pihentetés és palackozás.

Magyarországon jelenleg tizenkét fajta pálinka tartozik a védett eredet megjelölésű termékek körébe: a Békési szilvapálinka, a Göcseji körtepálinka, a Gönci barackpálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Madarasi birspálinka, a Nagykunsági birs és szilvapálinka, a Pannonhalmi törkölypálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Szatmári szilvapálinka, az Újfehértói meggypálinka és a Vasi vadkörte pálinka.

Tekintse meg eredetvédett pálinka kínálatunkat, vásároljon minőségi pálinkát webshopunkból sorban állás nélkül, egyszerűen = online

Rendezés:

Békési szilvapálinka

A békési szilvapálinka alapanyaga a Békés és környékén termett szilva. A pálinka elkészítéséhez minimum 50 százalékban vörös szilvát kell felhasználni, a maradék részében pedig a következő fajtákat: ageni, besztercei és stanley. A vörös szilva színe kékes piros, lédús, az íze édeskésen savas. A besztercei szilva egyenletesen kék színű, erősen édes és savas. A stanley szilva sötétkék színű, bőven termő fajta, az ageni szilva pedig ibolyás kék színű, illatos, édeskés.

Göcseji körtepálinka

A göcseji körte a régió adottságai miatt a Magyarországon termelt körték közül a leginkább rendelkezik a körte gyümölcsre jellemző, gyümölcsös ízzel. A göcseji körte pálinka körteíze intenzív és hosszantartó. A bosc kobak fajta a vidék legelterjedtebb és legnagyobb számban előforduló ősi körtefajtája, így minimum 50%-ban a göcseji körtepálinka alapanyaga is lett. A pálinka alkoholtartalma 38-43% v/v között lehet és kizárólag hagyományos kisüsti eljárással készülhet.

Gönci barackpálinka

A híres barackpálinka, mely Gönc környékén termett sárgabarackból készül. A környéken elsősorban a magyar kajszit termesztik, de természetesen előfordulnak az előállításhoz engedélyezett egyéb fajták is: a ceglédi bíborkajszi, a gönci magyar kajszi és a pannónia is.

Kecskeméti barackpálinka

Kecskemét környékén, a napsütötte aranyhomokon termő gyümölcsből készül a kecskeméti barackpálinka. Az aranyhomok, a napfényes órák száma és a hűvös éjszakák adják a gyümölcs egyedi zamatát. A pálinka előállításához a bergeron, a ceglédi bíborkajszi , a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi és a pannónia fajta használhatóak. Az alapanyagnak fajtaazonosnak kell lennie, az alkoholtartalomnak pedig 40%-osnak.

Madarasi birspálinka

Az alapanyagául szolgáló gyümölcs kizárólag Bács-Kiskun megye településeiről származhat. A birs a meleg, lazább, levegős talajon terem a legjobban, ezért is Bács-Kiskun megyében, ahol kedvezőek számára a feltételek, fordul elő legnagyobb mértékben. A megyében termesztett birsből készülő pálinkák íze, illata a táj éghajlati adottságainak köszönhetően lesz kitűnő. A jó minőségű talaj, a magasabb átlaghőmérséklet és a napsütötte órák száma miatt az itt termett gyümölcsre jellemző, hogy illata és íze intenzív, ezért az ebből készült pálinka is karakteres, és jobban érvényesülnek a gyümölcs sajátos jegyei. A Madarasi birspálinkának az alkoholtartalma minimum 43V/V%.

Nagykunsági birspálinka

Alapanyagát legalább 50%-ban a Mezőtúri birsfajta adja. Ez a tájfajta a belőle készülő pálinka aromáit is jelentősen meghatározza, mivel a tájfajtának köszönhetően rózsás, parfümös és illatos jegyek dominálnak a pálinkában. A Nagykunsági birspálinka minimális alkoholtartalma 40,0 V/V%.

Nagykunsági szilvapálinka

Előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül, minimális alkoholtartalma pedig 40,0 V/V%

Pannonhalmi törkölypálinka

Pannonhalmi törkölypálinka kizárólag a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből készíthető. A friss törkölypálinkát legalább három hónapig kötelezően pihentetni vagy érlelni kell, hogy az íze lágyabb legyen. A lepárlást kizárólag kétlépcsős lepárlókon lehet elvégezni.

Szabolcsi almapálinka

Természetesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén megtermelt alma a szabolcsi almapálinka alapanyaga. Kizárólag a meghatározott területen fekvő főzdében szabad elvégezni a cefrézést, lepárlást, palackozást stb. Alkoholtartalma az előírások szerint 40-86% v/v között lehet.

Szatmári szilvapálinka

szatmári szilvapálinka alapanyaga 80%-ban a penyigei vagy besztercei szilva. Alkoholtartalma minimum 40% v/v. Szatmári szilvapálinkát kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található meghatározott területeken lévő szeszfőzdében szabad előállítani, gyártani, palackozni.

Újfehértói meggypálinka

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó környékén készítik. Alkoholtartalma legalább 40%-os. Az újfehértói meggypálinka előállításához kizárólag az újfehértói fürtös meggy és a debreceni bőtermő fajta használható. Kizárólag teljesen érett és egészséges gyümölcsből készülhet, ahogyan a többi eredetvédett pálinka is.

Vasi vadkörte pálinka

Fajtáját tekintve minimum 75%-ának vadkörtének (közönséges vadkörte), a fennmaradó részének, maximum 25%-ának pedig őshonos és elismert körte fajtának kell lennie. Az őshonos és az államilag elismert körtefajták: Bosc kobak, Conference, Clapp kedveltje, Hardenpont téli vajkörte, Tüskés körte, vagy Sózó körte. Az Alpok közelségének köszönhetően a terület kissé hűvösebb a szomszédos megyékhez viszonyítva. A Vasi vadkörte pálinka előállítása Vas és Zala megye közigazgatási határán belül történik, kizárólag ezen a földrajzi területen elhelyezkedő kereskedelmi főzdékben szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, pihentetni. Egylépcsős lepárló rendszeren és hagyományos kisüsti főzőrendszeren is készülhet.